Miten vuoden luovin bisnestapahtuma voi panna peliin vielä vähän lisää luovuutta? #Synty-virtuaalitapahtumassa neljä eri alojen ammattilaista avasi luovuuden merkitystä bisneselämässä henkilökohtaisten tarinoidensa kautta. Yllättävän mausteen soppaan toi MC Kajo. Mutta miten ihmeessä freestyle-räp päätyi osaksi bisnestapahtumaa?

Kun vuosi sitten näin Aki Karkulahden julkaisun vuoden luovimmasta bisnestapahtumasta, syttyi mielessäni ajatus yhteistyöstä. Lähetin Akille viestin ja pyysin Taiteen edistämiskeskuksen läänintaiteilijan, Krista Petäjäjärven mukaan yhteistyöhön. Voisiko vuoden luovimmasta tehdä vielä pykälän verran luovemman?

#Synty kokosi eri alojen ammattilaisia kertomaan heidän suhteestaan luovuuteen. Tarinoissa luovuus kietoutui myyntiin, teknologiaan, johtamiseen ja rekrytointiin. Ohjelmassa oli puhujien lisäksi työpajoja, verkostoitumista – sekä yllätys! Freestyle-räpin suomenmestari MC Kajo kirjaimellisesti tönäisi juontajan pois lavalta ja otti tilan haltuun.

“MC Kajo toi tapahtumaan improvisaation elementin. Yllätyksellisyys lisäsi etätapahtuman elämyksellisyyttä”, tapahtuman pääsynnyttäjä Aki Karkulahti markkinointitoimisto Call To Actionista kuvailee. “Freestyle-räp mursi asiapitoista esittämisen tapaa ja auttoi yleisöä yhdistämään asioita uudella tavalla.” 

Silta bisneksen ja taiteen välille

Karkulahden, Petäjäjärven ja allekirjoittaneen muodostaman tiimin tärkeimpänä tavoitteena oli rakentaa silta bisneskentän ja taiteen ammattilaisten välille. Taiteen ammattilaisilla on paljon annettavaa ajankohtaisiin aiheisiin ja heidän asiantuntemustaan kannattaisi hyödyntää myös bisneskentällä. Taide voi auttaa hahmottamaan abstrakteja kokonaisuuksia ja luomaan ennennäkemättömiä ratkaisuja sekä vanhoihin että uusiin haasteisiin.

Siinä missä MC Kajon räp-kiteytykset viihdyttivät yleisöä ja kevensivät tunnelmaa, ne olivat myös esimerkki luovasta energiasta ja uudenlaisesta lähestymistavasta, jota taiteilija voi tuoda yrityksen arkeen.

Taiteen ja bisneksen rajapinnoilla työskentelee joukko ammattilaisia, joiden tavoitteena on auttaa organisaatioita menestymään muuttuvassa maailmassa. Taidelähtöiset menetelmät ovat omiaan vahvistamaan organisaatioiden uudistumiskykyä ja työyhteisöjen luovuutta. Vuodesta 2017 alkaen toiminut Taide osana organisaatioita TOO -verkosto kokoaa tämän ammattilaisten joukon yhteen. TOO-verkoston jäseniä oli myös mukana #Synty-tapahtumassa verkostoitumassa bisneskentän kanssa.

Välittäjä auttaa onnistumaan

#Synty-tapahtuma sai alkunsa Aki Karkulahden ideasta, Taiteen edistämiskeskus mahdollisti MC Kajon esiintymisen, ja minun vastuullani oli neuvotella yhteistyön tavoitteista ja käytännöistä #Synnyn, Taiteen edistämiskeskuksen ja MC Kajon kanssa. Toisin sanoen: tehtäväni oli toimia välittäjänä eri kenttien välillä. 

Taideosaamisen välittäjä tuntee kehittämisen kysymyksiä ja tunnistaa haasteita, joiden selättämisessä taiteilijan asiantuntijuudesta on apua. Eri alojen taiteilijoiden osaamisesta löytyy ratkaisuja esimerkiksi haastaviin vuorovaikutustilanteisiin myyntityössä, abstraktien aiheiden, kuten kestävän kehityksen käsittelyyn tai yhteisen vision tuomiseen osaksi työyhteisön arkea.

Samalla tavalla kuin freestyle-räp tarjoaa uusia oivalluksia bisnestapahtuman yleisölle, voi teatterin, musiikin tai visuaalisten taiteiden ammattilainen murtaa jämähtäneitä ajattelumalleja, haastaa rutiineja ja näin vahvistaa yrityksen uudistumiskykyä. Pyydä minut yhteistyökumppaniksesi, kun haluat menestyä luovalla tavalla!

Kirjoittaja Tuomas Tirkkonen on työskennellyt soveltavan taiteen kentällä vuodesta 2010 lähtien. Mielekäs yhteistyö taiteilijoiden ja organisaatioiden välillä perustuu strategisten tavoitteiden ymmärtämiseen ja niihin sopivien työkalujen valintaan. Ota yhteyttä, ja kerro miten Tuomas voi olla avuksi.