”Pikkujoulut Zoomissa – ei kiitos!” parahtaa etätyöläinen. Pandemiavuoden kiristämää pinnaa olisi mukava päästä löyhentämään työpaikan pikkujouluissa, rennon yhdessäolon merkeissä, mutta tarkoittaako se taas yhtä uutta etäkokousta ja vieläpä ilta-aikaan? Pandemia-ajan pikkujoulujen ei tarvitse olla päämäärätön videopuhelu kaapin perältä löytyneitä pipareita pureskellen. Tämän postauksen vinkeillä järjestät onnistuneet pikkujoulut etänä.

Etäpikkujouluissa voi järjestää kaikille yhteistä ohjelmaa, tai osin yhteistä ja osin erillistä ohjelmaa, tai täysin erillistä ohjelmaa.

Etänä yhdessä voi esimerkiksi ruokailla, pelata, visailla tai nauttia esiintyjistä. Yhteisestä kokemuksesta juttelu esimerkiksi pienempiin ryhmiin jaetun videopuhelun avulla lisää yhteenkuuluvuuden tunnetta.

Etänä voi myös järjestää osan ohjelmasta erikseen ja osan yhdessä. Mitä jos ennen pikkujoulujen yhteistä ohjelmaa olisikin jotain sovittua tekemistä, joka tapahtuu ruutujen ulkopuolella? Lähetä osallistujat lähiluontoon kävelylle, tehtävänä kuvata itselle mieluinen maisema. Kootkaa kuvista kollaasi ja julkistakaa se pikkujouluissa. Julkistuksen jälkeen yhdessäolo voisi jatkua vaikkapa virtuaalikierroksella museoon.

Etäpikkujouluissa voi myös olla itsenäisesti nautittavaa ohjelmaa. Työnantajan toimittaman rentoutumisnauhan kuuntelu voisi olla monelle mieleen. Rentoutuminen työajalla – mikä ihana lahja.

Yhdessä voi ruokailla myös etänä

Itse tehty brunssi, ohjattu suklaanmaistelu vai työporukan ruokahifistelijän toteuttama Master Chef -kisailu? Ruokailu sujuu yhdessä myös etänä. Etäruokailu ei täysin poista ruudun äärellä istumista, mutta yhdessäolon kokemusta voi kuitenkin lisätä yhteisellä menulla. Jos brunssi houkuttaa, toimita osallistujille etukäteen kauppalista, jonka avulla he voivat hankkia brunssitarvikkeet valmiiksi. Tai ehkäpä ne tuodaan kotiovelle työnantajan toimesta? Ohjattu suklaanmaistelu saa mielihyvähormonit hyrräämään myös etänä. Jos työporukastanne löytyy innokas kokki, hän voi ohjata leikkimielisen Master Chef -kisailun etäyhteyden avulla.

Etäpikkujoulujen ohjelma

Voiko etänä pelata muuta kuin WOWia? Kyllä voi! Etäyhteydellä voi seurata puhujia, ohjattua liikuntaa, musiikkiesityksiä, komediaa tai muuta viihdettä – mitä nyt muutenkin voisi pikkujouluohjelmana olla. Pakohuonepelejä löytyy myös Internetistä, laulu raikaa virtuaalikuorossa ja monet seurapelit sujuvat myös etäyhteyden avulla. Bingo ja erilaiset visailut taipuvat myös hyvin etäpikkujoulujen ajanvietteeksi.

Yhteiset kokemukset vahvistavat yhteenkuuluvuuden tunnetta ja avaavat keskustelua ajankohtaisista teemoista. Etätyösuosituksen aikaan ihmisiä yhdistävät kokemukset ovat tärkeämpiä kuin koskaan. Älä jätä pikkujouluja väliin siksi, ettei niitä voi järjestää samaan tapaan kuten ennen.

Autan mielelläni kokemusten ideoinnissa ja toteutuksessa. Ota rohkeasti yhteyttä, jos kiinnostuit!