Kun valot syttyvät elokuvateatterissa elokuvan jälkeen, huomaan usein, että ympärillä on tapahtunut muutos. Toiset katsojat näyttävät jotenkin erilaisilta kuin ennen leffan alkamista. Elokuvan katsominen yhdessä voi olla syvästi yhteisöllinen kokemus.

Tämä muutos toteutuu Metropolia Ammattikorkeakoulun Voimaa elokuvasta -hankkeen elokuvaklubeilla. Elokuvaklubeilla ihmiset kokoontuvat yhteen katsomaan elokuvia. Elokuvan jälkeen toteutetaan fasilitoitu keskustelu, jossa jaetaan katsomiskokemuksen herättämiä ajatuksia ja syvennytään ennalta valittuihin elokuvan teemoihin.

Voimaa elokuvasta -klubin perusidea on yksinkertaisuudessaan toimiva: jaetun katselukokemuksen herkistämänä on helpompi kohdata ympärillä olevat ihmiset ja jakaa ajatuksia luottamuksellisessa ilmapiirissä. Puolen tunnin keskustelu riitti syventämään elokuvan herättämiä ajatuksia ja synnyttämään myötätuntoa elokuvassa esiintyneitä hahmoja kohtaan ja reflektoimaan elokuvan tapahtumia katsojan omaan elämään.

Olin maaliskuussa 2019 fasilitoimassa keskustelua Kalasataman Vapaakaupungissa järjestetyllä klubilla, jolla katsottiin Tonislav Hristovin ohjaama elokuva Sinkkuelämän säännöt. Dokumentissa neljä bulgarialaista nuorta miestä etsii rakkautta Suomessa. Hauska ja myötätuntoa herättänyt elokuva antoi hyvän pohjan keskustelulle. Ohjasin osallistujat pohtimaan elokuvaa kahdesta näkökulmasta: millaisia rakkauden ja kumppanin etsintään liittyviä sääntöjä elokuvassa sanottiin ääneen, ja millaisia kirjoittamattomia sääntöjä siitä oli havaittavissa?

Dialogisuus syventää keskustelua

Osallistujat kiteyttivät keskustelun kautta esiin nousseet havainnot neuvoihin, joita he antaisivat elokuvan henkilöiden kanssa vastaavassa tilanteessa oleville. Yhteenvedossa osallistujat kertoivat, että ajatukset elokuvasta selkiytyivät ja muuttuivat keskustelun myötä, ja että vastaavaa pitäisi tehdä enemmänkin.

“Fasilitaattorina Tuomas luki ryhmää ja ryhmän kapasiteettia keskustella. Tuomas ohjasi tilannetta helposti lähestyttävästi ja auttoi osallistuja kuuntelemaan ja sitoutumaan keskusteluun mukaan,” projektipäällikkö Johanna Wartio kuvaa elokuvaklubin onnistumisia. “Kahdentoista Voimaa elokuvasta klubi-illan jälkeen voin sanoa että tämä oli onnistunein erityisesti dialogisuuden ja keskustelun syvyyden suhteen!”

Elokuvan katsominen yhdessä herättää empatiaa. Kenties leffailta tulee seuraavan kerran mieleen, kun mietit elämyksellistä ajanviettoa työ-, harrastus- tai kaveriporukkasi kanssa. Jaettu elokuvakokemus vahvistaa yhteenkuuluvuuden tunnetta.