Digitaalisuus muuttaa maailmaa myös vankiloissa. Olin fasilitoimassa työpajaa, jossa kokemusasiantuntijat miettivät vankien digitaalisten palvelujen taivasta ja helvettiä ja sitä, miten raivataan tie esteiden ohi.

KEIJO-hankkeessa koulutetaan rikos- ja päihdetaustaisia kokemusasiantuntijoita. Helmikuussa 2019 Laurea-ammattikorkeakoulussa koulutukseen osallistujat kehittivät digitaalisia palveluita paremmin rikosseuraamusasiakkaiden tarpeita vastaaviksi. Rikosseuraamuslaitoksen Älykäs vankila -hankkeen projektipäällikkö Pia Puolakka esitteli esimerkkejä vankien digitaalisten palvelujen toteutuksista työpajan yhteiseksi tietopohjaksi. Suomen ensimmäinen älyvankilaratkaisu kehitetään uuteen Hämeenlinnan naisvankilaan.

Työpajassa osallistujat loivat digitaalisten palvelujen unelmien pilvilinnan ja painajaistilanteen  – eli taivaan ja helvetin. Kärjistävän ajattelun kautta osallistujat pääsivät nopeasti palvelujen keskeisiin mahdollisuuksiin ja uhkakuviin.

Inhimillisyyttä ei saa kadottaa

Huoli digitaalisten palveluiden vaikutuksesta inhimillisiin vuorovaikutukseen nousi esiin kokemusasiantuntijoiden työskentelyssä. Kohtaamisesta on tärkeä pitää kiinni digitaalisia ulottuvuuksia kehitettäessä – vankilassakin. Esteiden purkamiseksi kokemisasiantuntijat näkivät muun muassa vertaisoppimisen mahdollisuuksia: vangit voisivat esimerkiksi kouluttautua digitaitojen vertaisneuvojiksi.

“Eräs konkreettinen kehittämisehdotus oli, että äänestäminen laitoksissa tulisi järjestää siten, että ehdokkaista olisi digitaalisuuden avulla mahdollisuus saada nykyistä enemmän tietoa”, Laurea-ammattikorkeakoulun lehtori Janika Lindström kuvaa työpajan tuloksia. Työpajassa käytetyt menetelmät oli myös suunniteltu niin, että kokemusasiantuntijat voisivat käyttää niitä omassa työssään. “Työpaja opetti myös kokemusasiantuntijoille fasilitointityökalun, mitä he voivat hyödyntää tulevaisuudessa erilaisissa kehittämistehtävissä yhdessä ammattilaisten kanssa”, Lindström kommentoi.

Osallistujien palautteista kävi ilmi hyvän fasilitoinnin merkitys: “Kaikkien ääni tuli kuuluviin.” “Piti meidät hyvin asian ytimessä.” Osallistujakokemus vahvisti tavoitteen onnistumisen: “Oli tosi hyvä kokonaisuus. Tosi opettava.”

Kiinnostuitko yhteiskehittämisestä? Ota yhteyttä, niin voimme yhdessä toteuttaa tarpeisiinne sopivan yhteiskehittämisen prosessin.