Kun kuulin, että osallistujia olisi 300 henkeä, mielessäni nyrjähti: onpa megalomaanista. Olin sattumalta itse miettinyt jo viime syksynä, mitä tekisin, jos minua pyydettäisiin fasilitoimaan työpaja satojen osallistujien tapahtumassa. Nyt pääsisin näkemään tämän käytännössä.

Olin yhtenä fasilitaattorina Passi & Ripatin asiakkaalleen toteuttamassa työpajassa, jonka tavoitteena oli tuottaa kokemus ihmislähtöisestä lähestymistavasta esimerkiksi osallistujien työhön. Kolmensadan osallistujan joukko oli jaettu kymmeneen isompaan ryhmään, jotka puolestaan olivat jaettu 5-6 hengen pienryhmiin. Roolini oli fasilitoida oman ryhmittymäni pienryhmien toimintaa.

Työpaja eteni kuin hyvin toimiva juna. Passi & Ripatin Hannu antoi joukolle ohjeistukset, jonka jälkeen osallistujat rupesivat toimimaan tehtäviensä parissa. Hyvin suunnitellussa ja aikataulutetussa kokonaisuudessa oli helppo omaksua oma rooli, auttaa osallistujia saavuttamaan hyviä lopputuloksia ja oivaltamaan uusia näkökulmia.

Palasin tilaisuuden jälkeen syksyllä heränneisiin ennakkoajatuksiini. Tuolloin ajattelin, että isossa työpajassa yksinkertaisuus on valttia: tehtävien tulee edetä loogisesti ja olla sopiviin kokonaisuuksiin jaettuja. Passi & Ripatin väki oli ottanut nämä asiat suunnittelussa huomioon. Lisäksi he varmistivat riittävällä fasilitaattorijoukolla, että jokainen osallistuja saa tarvittaessa tukea tehtävissä vaadittujen ratkaisujen löytämiseen. Oli ilo olla osa tätä joukkoa.